Kampotský pepř - PGI
Piper nigrum je liána s oválnými listy, dosahující výšky 4 až 5 metrů, která se rozvíjí na svazích malých hor (phnom) v provincii Kampot, které jsou omývány mořskými větry z nedalekého Siamu. Plody tohoto stromu se sbírají v hroznech v různých stupních zralosti. Černý pepř se sklízí zelený, poté se suší a přirozeně oxiduje a nakonec se třídí ručně.
Pěstování pepře má v Kambodži velmi dlouhou tradici. Pepř z Kampotu je zmiňován v spisech Zhou Daguan, čínského diplomata, který byl ve 13. století přijat khmerským impériem. Pěstování, které bylo ve 19. století podporováno francouzským protektorátem, málem zcela vymizelo během vlády Khmerů mezi lety 1974 a 1995. Naštěstí byl pepř z Kampotu zachráněn a od roku 2010 je prvním kambodžským produktem, který získal IGP (chráněné zeměpisné označení).
Čistá hmotnost: 100 g
Složení: černý pepř z Kampotu
Botanický druh: Piper nigrum
Období sklizně: únor - duben